• Snelle levering
  • Ook Afhalen in de winkel mogelijk
  • Ruim 3.000 producten op voorraad
  • Gratis verzending vanaf €99.00 *

Navigatie & Boordverlichting

Verlichting boot, de navigatielichten
Het is niet verplicht om navigatieverlichting op uw boot te hebben, indien u
Lees meer
2 kleurige boeglichten 2 kleurige boeglichten
3 kleuren toplantaarn 3 kleuren toplantaarn
Ankerverlichting Ankerverlichting
Aqua Signal Aqua Signal
basis voor toplicht basis voor toplicht
Combi LED licht op poot Combi LED licht op poot
Dimmers Dimmers
Diverse Diverse
Docking Lights Docking Lights
Heklichten Heklichten
Inbouw LED Inbouw LED
LED Postitielantaarns LED Postitielantaarns

Verlichting boot, de navigatielichten


Het is niet verplicht om navigatieverlichting op uw boot te hebben, indien u alleen overdag met goed zicht vaart. Gaat u ook ’s nachts op pad of wordt het zicht tijdens de vaartocht slechter dan krijgen we een ander verhaal, dan moet namelijk de navigatieverlichting aan.


Verlichting boot – Zeilboot


De zeilboot mag afhankelijk van de lengte óf een rondomschijnend wit licht laten zien óf de boordlichten met het heklicht. Indien u in het bezit van een zeilboot kleiner dan 7 meter lengte kunt u het best kiezen voor een rondomschijnend wit licht in de top van de mast. Neem wel een zaklamp mee, want volgens het vaarreglement moet u een tweede witte licht laten zien zodra er een schip op u af komt varen.


Hetzelfde rondomschijnende licht moet u namelijk ook laten zien zodra u ’s nachts ten anker gaat. Dan slaat u gelijk twee vliegen in 1 klap. Hebt u een zeilschip groter dan 7 meter moet u boordlichten en het heklicht voeren. De zaklantaarn hebt u niet nodig.


U kunt er ook voor kiezen om de boordlichten en het heklicht ineen boven in de mast te plaatsen, het zogenaamde carnavalslicht.

Meestal wordt dan de keuze gemaakt om alles dubbel uit te voeren; zodra u zeilt carnavalslicht aan.
Maakt u gebruik van de motor; carnavalslicht uit, boordlichten, toplicht en heklicht

Navigatieverlichting boot


Navigatieverlichting Zeilboot  Navigatieverlichting Zeiltboot schemer
Aan de navigatieverlichting kunt u een motorboot en een zeilschip herkennen, u kunt ook bepalen welke richting de boot opvaart. Zeilboot, gaat vanuit uw positie gezien, stuurboord uit.

Navigatieverlichting motorboot

Navigatieverlichting motorboot
Met de motorboot is het eigenlijk hetzelfde verhaal, hier wordt echter onderscheid gemaakt in het vaargebied, vaart u in het BPR-gebied mag u in sommige gevallen alleen een rondomschijnend wit licht laten zien en vaart u in het RPR-gebied dan moet u een toplicht, boordlichten en een heklicht hebben. In plaats van het toplicht en het heklicht mag u ook een rondomschijnend licht laten zien. U kunt dus het beste voor deze optie kiezen, zodra u ’s nachts ten anker gaat laat u het rondomschijnende licht branden en de boordlichten schakelt u uit.


Bakboordlicht is rood en schijnt over een hoek van 112 ½°
Stuurboord licht is groen en schijnt eveneens over een hoek van 112 ½°
Toplicht is wit en schijnt over een hoek van 225°
Het heklicht is eveneens wit en schijnt over een hoek van 135°. Het toplicht en het heklicht zijn samen 360° (135+225) zodat deze vervangen mogen worden voor een rondomschijnend wit licht.