• Snelle levering
  • Ook Afhalen in de winkel mogelijk
  • Ruim 3.000 producten op voorraad
  • Gratis verzending vanaf €99.00 *

Informatie over anodes


De anode en waarom anodes op uw boot?

Alle van metaal vervaardigde componenten, zoals schroef, schroefas en roer kunnen onder water worden aangetast. Er is geen enkel metaal dat volledig immuun is voor galvanische corrosie. Zelfs de metalen die normaal doorgaan als corrosievrij, zijn samengesteld uit diverse metaalsoorten. Deze combinatie veroorzaakt corrosie. Een bescherming d.m.v. anodes is een "opofferingsbeschermingssysteem" omdat de >anode zich langzaam opoffert. Een anode die niet wordt opgeofferd, werkt niet!

Klik hier voor het volledige aanbod anodes.


Richtlijnen voor de toepassing van huidanoden

Bij de bepaling van het type en het aantal anoden moet gekeken worden naar het vaargebied en de vaste ligplaats van het schip. De stroomafgifte van een anode is namelijk afhankelijk van de geleiding van het water. Zo geeft een anode in zout water meer stroom af dan diezelfde anode in zoet water. Hierdoor gaat een anode in zoet water langer mee. Aangezien de stroomafgifte ook bepaald wordt door het oppervlak van de anode, kan bij zoet- en brakwater beter gekozen worden voor de plaatsing van meerdere kleine anoden dan één grote. Ook de kwaliteit van het verfsysteem speelt een rol bij de bepaling van het aantal anoden. Tevens bestaat er een verschil in stroomafgifte tussen de verschillende anode materialen. Magnesium geeft de meeste stroom af en zink het minste, terwijl aluminium iets meer stroom afgeeft dan zink.

Keuze anode materiaal met oog op vaargebied en ligplaats Als het schip uitsluitend op zoet water wordt gebruikt, kunnen het beste magnesium anoden worden toegepast. Als het schip hoofdzakelijk op zout water vaart en af en toe op brak water, dan kan zink worden toegepast. Wanneer het schip een gevarieerd vaargebied/ligplaats heeft, kunnen beter aluminium anoden worden toegepast. Dit is vanuit milieuoverwegingen ook aan te raden. Aluminium (mits het juiste anode materiaal wordt gebruikt) is geschikt voor zowel zout, brak als zoet water.

Welke anode moet u hebben?


anodes


Levensduur en plaatsing van de anoden

De bescherming moet minstens voldoende zijn voor de periode tussen de hellingbeurten. Het anodeverbruik is afhankelijk van vele factoren: de anode-legering, het vaargebied, mogelijke verfbeschadigingen, soort en materiaal van de schroef, enz. De vuistregel is dat een anode vervangen moeten worden als hij 70 tot 80% geconsumeerd is.

Anodes zijn niet duur, maar het is belangrijk om uw boot te beschermen met een kwaliteitsproduct. Martyr anodes zijn druk gegoten en geproduceerd volgens strenge kwaliteitsnormen door middel van een ISO 9001 Quality Management System. Daarnaast wordt elke legering gegarandeerd vervaardigd naar de nieuwste Amerikaanse leger Alloy-specificatie en is chemisch regelmatig getest.
Slechte gefabriceerd anodes kunnen hoge niveaus bevatten van onzuiverheden zoals ijzer, dat zal uw investering onbeschermd.
Martyr garandeerd de beste kwaliteit anodes.

Hieronder een greep uit ons aanbod uit de categorie martyr anodes;

Grouper anodes Magnesium Grouper anodes Magnesium
€ € 123,75
Block equivalent to CM43994<br /> Alpha 1 Gen2 Block equivalent to CM43994
Alpha 1 Gen2
€ € 22,50
    Rudder Anodes Magnesium<br />per 2<br />7,14 cm Rudder Anodes Magnesium
per 2
7,14 cm
€ € 26,20