• Snelle levering
  • Ook Afhalen in de winkel mogelijk
  • Ruim 3.000 producten op voorraad
  • Gratis verzending vanaf €99.00 *

Vragen en antwoorden

 Weerplekken, weervlekken, 't weer in tentdoek? Wat is het?

weerplekken bootkap

Weervlekken of ''het weer'' is een schimmel die groeit in een vochtige donkere omgeving. Weervlekken zijn niet schadelijk voor synthetische doeksoorten, maar op natuurlijke vezels, zoals katoen heeft het wel een schadelijk effect.

''Het weer'' voedt zich met microscopisch kleine organismen die uit de lucht, het water of van het doekoppervlak komen. Het verspreidt zich erg gemakkelijk bij contact en door de lucht. Hierdoor kan zelfs regenwater al een besmette voedingsbron zijn.

TIP: Heeft u een tent of bootkap gereinigd? Zorg dan dat u ook de buizen, tentstokken, etc schoonmaakt. Ook daar zitten immers schimmelsporen op.

Hoe kan ik mijn tent in de wasmachine reinigen?

U kunt een tent niet in een wasmachine reinigen! U heeft dan namelijk geen enkele controle over de reiniging.

Vrijwel alle tenten zijn geïmpregneerd en/of gecoat. Door het scheuren en draaien is de kans op beschadiging van de coating erg groot. Eventuele sluitingen en andere harde delen slaan tegen het doek en ook dat kan vrij snel voor beschadiging van het doek zorgen.

Dan zijn veel tenten nog voorzien van raamvensters. Deze raamfolie kan snel beschadigen.

Beter kunt u de tent reinigen met een stevige zachte borstel, een speciale tentdoek reiniger, zoals Sprayhood & Tent Shampoo en handwarm water. Eventueel kunt u de tent eerst een nacht laten weken in een bad, ton of bijvoorbeeld een schone kliko.

Hoe kan ik een partytent waterdicht maken?

De meeste partytenten zijn gemaakt van geweven kunststof tentdoek. Denk daarbij aan het doek van een zonnescherm, voortent, parasol. Dat kunt u impregneren met Sprayhood & Tent Protector.

Sommige partytenten zijn echter gemaakt van erg goedkoop materiaal. Dit is zo open geweven dat het erg lastig is om dat soort tentjes waterdicht te maken. Het enige dat u dan kunt proberen om het tentdoek enkele keren te impregneren. Zo vult u de minuscule gaatjes op en is de kans op een waterdichte partytent groter.

Hoe kan ik een polyester tent waterdicht maken?

Een tent van polyester tentdoek is vaak al waterdicht genoeg. Blijkt hij toch ergens te lekken, dan kunt u de tent één of meerdere keren inspuiten met Sprayhood & Tent Protector. Over het algemeen is het probleem dan verholpen.
Hoe kan ik de naden van de bootkap waterdicht maken?

Hoe kan ik de naden van de bootkap waterdicht maken?


bootkap waterdichter maken

Als de stiknaden van een bootkap lekken, dan is er vaak iets aan de hand met het stiksel.

De meeste garens die gebruikt worden door een zeilmaker voor het maken van een bootkap, hebben een kunststof kern en een omhulsel van katoen. Het katoen zet uit als het nat wordt en zet zo het stikgaatje dicht. Het gaatje is immers altijd groter dan de draad. Maar op deze manier is dat geen probleem.

Na verloop van tijd wordt het katoen slecht en zal niet meer uitzetten. Uiteindelijk verdwijnt het door regenwater of bijvoorbeeld door reinigen.

Gevolg, het stikgaatje blijft open, waardoor regenwater gemakkelijk naar binnen kan. Tevens bestaat er zo een grotere kans op beschadiging.

Controleer dus regelmatig of de stiksels nog in orde zijn. Ga even stevig met uw nagels over het stikgaren. Gaat de draad kapot? Laat het dan repareren door een zeilmaker.

Spuit tevens alle stiknaden regelmatig in met een goed impregneermiddel. Zo beschermt u het draad en vult u stikgaatjes op.

Een perfect impregneermiddel voor het impregneren van naden, stikgaatjes en stiksels is Sprayhood & Tent Protector.

Hoe kan ik mijn bootkap reinigen?

Bootkap reinigen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo

Reinig het doek van uw bootkap eerst even met water en een borstel.

Breng Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo aan op de nog natte bootkap en borstel het vuil goed los. Gebruik voor het aanbrengen een spray, plantenspuit of zachte borstel.
Laat circa 20 minuten inwerken en vervolgens de shampoo en het vuil met borstel en voldoende water verwijderen door te spoelen en te borstelen. Goed naspoelen.
Laat de bootkap drogen.
Bij zware vervuiling verder reinigen met Ultramar Power Cleaner.

Zware vervuiling verwijderen van uw bootkap met Ultramar Power Cleaner

Ultramar Power Cleaner aanbrengen op de droge bootkap en met een zachte borstel inwrijven. Gebruik voor het aanbrengen een spray, plantenspuit of zachte borstel.
Laat circa 1 uur inwerken. Ziet u geen verandering? Spuit een beetje extra Power Cleaner en borstel opnieuw in. Laat wederom intrekken. Herhaal dit tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan enkele uren duren. Vervolgens met borstel en voldoende water goed naspoelen.
Laat het doek goed drogen.
Gebruik Ultramar Sprayhood & Tent Protector om het doek van uw bootkap weer waterdicht te maken en te beschermen.

Hoe kan ik mijn bootkap impregneren en waterdicht maken?

Bootkap impregneren en waterdicht maken met Ultramar Sprayhood & Tent Protector

Breng Ultramar Sprayhood & Tent Protector in ruime mate en gelijkmatig aan op de droge bootkap. Ook aan de binnenkant van uw bootkap aanbrengen! Eventuele schimmels en weerplekken zullen dan minder hechten aan het doek.
Gebruik voor het aanbrengen een spray, plantenspuit, verfroller of zachte borstel.
Zorg dat het doek verzadigd is, dus voldoende impregneermiddel aanbrengen.
Ultramar Sprayhood & Tent Protector niet op ramen, dek etc. in laten drogen, maar gelijk met een vochtige doek verwijderen.
Laat de bootkap goed drogen. Eventueel de behandeling herhalen.
Zitten er druppels van het impregneermiddel op de ramen? Gewoon afnemen met een beetje wasbenzine. Daarna de ramen schoon poetsen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo.

Geschreven door Pieter Visser