Welke maat biminitop heb ik nodig?

Welke maat biminitop heb ik nodig? - Bateau Bootservice

Christine Kramer |

Dagelijks ontvang ik dezelfde vraag. Op het water zie ik vaak biminitops. Mijn vermoeden is dat de eigenaren van deze boten mogelijk niet het juiste advies hebben gekregen. Je wil immers de beste balans tussen praktisch en mooi!

Jammer genoeg is het kiezen van de juiste biminitop vaak niet moeilijk als je weet wat je moet meten. Daarom ga ik je uitleggen welke stappen je moet nemen om de juiste keuze te maken

Hoe bepaal ik de juiste maat voor mijn biminitop?

Bij het aanschaffen van een biminitop, kom je voor een cruciale keuze te staan: de maat. Biminitops zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, breedtes en lengtes, en deze keuzes bepalen uiteindelijk hoeveel schaduw uw biminitop zal bieden. Hier volgen enkele stappen die je kunnen helpen bij het bepalen van de juiste maat:

Stap 1: Bevestigingspunten op de boot bepalen (Breedte).

De essentiële montagepunten van de biminitop bevinden zich ongeveer in het midden aan beide zijden, wat de breedte van de bimini bepaalt.
Deze breedte verschilt van de daadwerkelijke breedte van je boot, omdat de biminitop op verschillende manieren kan worden gemonteerd.


Mogelijkheden zijn onder andere

  • Op het dek, bij de aanschaf van een biminitop worden standaard draaibare dekmontage beugels meegeleverd om de biminitop correct op de boot te monteren. Belangrijk om te weten is dat deze dek-ogen zijn ontworpen voor een vlak oppervlak aan
  • De zijkant van de boot (zowel aan de binnenzijde als buitenzijde) Bij zijmontage zijn zijmontagesteunen nodig
  • Op een railing, bij railingmontage, zijn scharnierende schuifbeugels nodig
  • Op een raam (bijvoorbeeld bij een speedboot), Voor raammontage zijn dekbeugels met een holle onderkant geschikt.
  • Op een rubberboot. voor een rubberboot zijn speciale pads vereist die op de boot gelijmd moeten worden met een tweecomponentenlijm.. Indien u de biminitop op een andere manier wilt bevestigen.

Markeer met een schrijf potlood waar u de dek-ogen op uw boot wilt bevestigen en meet de afstand tussen deze punten. Dit bepaalt de breedte van je  biminitop. Als de breedte bijvoorbeeld 175 cm is, valt dit binnen het bereik van bijvoorbeeld de maat 170-182 cm of 170-190 cm. Houd rekening met het feit dat de RVS-uitvoering ongeveer 10 cm smaller valt. In het geval van een gemeten breedte van 175 cm komt je uit op de maat 185-198 cm.

Stap 2: De hoogte bepalen van uw biminitop.

Sta in de boot en meet ( Plaats waar de bevestigsbeugels komen) recht omhoog wat u nog aan ruimte nodig heeft zorgend dat er voldoende ruimte boven uw hoofd overblijft.  Dit is de hoogte die u nodig heeft voor uw biminitop. Ook hier is het goed om te weten dat een biminitop door de bogen in het midden wat hoger uitvallen, en houd daar ongeveer 15 cm voor aan. De vuistregel is hoe lager, hoe meer schaduw, hoe hoger, hoe meer staanhoogte. Het is de moeite waard om daar goed over na te denken, want zon is fijn, maar bescherming is beter.

Stap 3: De lengte bepalen van uw biminitop.

De lengte biminitop wordt bepaalt door het aantal bogen, hoe meer bogen hoe langer het doek. Bekijk waar en hoe je de biminitop gaat opbergen. Controleer of er genoeg ruimte aan de achterkant is om de biminitop neer te kunnen laten. Meet ook goed of er voldoende ruimte is om de bevestigingsogen op je boot te monteren, waar de spanbanden van de biminitop aan worden bevestigd. Om een voorbeeld te geven: De maat biminitop 117 cm is 160 cm lang ingeklapt.

Bij de keuze van de lengte heb je nog wat opties voor lengtes doek. De maten zijn 130, 160, 183, 220, 244 cm, dit is afhankelijk van welke breedte en hoogte je nodig hebt.

Houd bij de lengte rekening met de beschikbare ruimte aan boord en de opbergmogelijkheden voor de biminitop. Voordeel van veel biminitops is dat deze standaard zijn uitgevoerd met steunpalen zodat de biminitop ingeklapt omhoog kan blijven staan. Hou wel rekening ermee dat je afdekzeil daar wel ruimte voor heeft Zo ben je verzekerd van een biminitop die perfect past bij uw behoeften en de specificaties van uw boot.

Als je twijfelt, kun je altijd contact met ons opnemen.

Wat wil je laten wassen?

  • Buiskap reinigen

    Professionele reiniging van de buiskap verhoogt niet alleen de levensduur, maar verfraait ook het uiterlijk van de kap.

  • Afdekzeil reiningen

    We reinigen je afdekzeil met een speciaal door ZONklaar ontwikkeld reinigingsmiddel. De temperatuur in het bad is maximaal 20°C waardoor het weekproces 100 % krimpvrij is.

  • Voortent reiningen

    Is je voortent aan een opfrisbeurt toe? Breng ‘m naar ons! Na reiniging en impregneren is je tent weer stralend schoon en gegarandeerd waterdicht!

  • Zeilen reinigen

    Of het nu gaat om cruising (tour zeilen) cruising offshore of performance (wedstrijd zeilen) Alle zeilen krijgen na verloop van tijd te maken met allerlei vervuiling zoals,vogel- en spinnenpoep, zoutvlekken, alg en schimmel

  • Kussens reinigen

    Zijn je bootkussens en hoezen toe aan een onderhoudsbeurt? Breng ze naar ons. Zo geniet je weer echt van je boot!