Cabriolet kap reinigen

Laat je cabriolet kap professioneel reinigen voor een stralend resultaat. Ook schimmel-, roest- en olievlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Veelgestelde vragen

Vijf redenen om je cabriolet kap regelmatig te laten reinigen en impregneren

1. Verlenging van de levensduur.Β Vuil, algen en mossen kunnen zich ophopen op het oppervlak en zo leiden tot verkleuring en aantasting van het tentdoek. Door je cabriolet kap regelmatig te laten reinigen wordt deze vervuiling verwijderd.Β  Bij een impregneerbehandeling brengen we een beschermlaag op het doek, zodat nieuwe vervuiling minder kans krijgt.

2. Bescherming tegen water, vocht en UV-straling. Door je cabriolet kap te laten impregneren, wordt deze beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals water, vocht en UV-straling. Dit helpt om het materiaal van je boottent te versterken en de levensduur te verlengen.

3. Vermindering van verkleuring. Regelmatige reiniging van je cabriolet kap kan helpen om verkleuring te voorkomen, zo blijft je boot er altijd netjes uitziet.

4. Makkelijker schoon te houden. Door de cabriolet kap te impregneren, wordt het vuil minder snel aangetrokken en is de kap makkelijker schoon te houden.

5. Verbetering van de hygiΓ«ne.Β Door de cabriolet kap regelmatig te reinigen, wordt het leven aan boord hygiΓ«nischer. Dit is vooral belangrijk wanneer er vaak op de boot wordt geleefd (met voedsel of drinken).

Hoe krijg ik mijn cabriolet kap bij ZON klaar?

Je kunt je cabriolet kap tijdens onzeΒ openingstijdenΒ bij ons langsbrengen en wij zorgen ervoor dat de kap na een aantal weken weer fris en schoon opgehaald kan worden.

Is er nog een reparatie nodig dan kunnen wij dit herstellen in in onze eigenΒ zeilmakerij

Hoe reinigen en impregneren we jouw cabriolet kap?

StapΒ 1: VoorreinigingΒ 

We spoelen je cabriolet kap in onze wasstraat afΒ onder gereduceerde druk, hiermee verwijderen we al het oppervlaktevuil.

StapΒ 2: WekenΒ 

We leggen je cabriolet kap vervolgens 10 tot 15 uur in een weekbad met een speciaal door ZONklaar ontwikkeld reinigingsmiddel. De temperatuur in het bad is maximaal 20Β°C waardoor hetΒ weekproces 100 % krimpvrijΒ is.

StapΒ 3: Afspoelen

Vervolgens spuiten we je cabriolet kap opnieuw onder gereduceerde druk af. Met deze actie verwijderen we al hetΒ losgeweekte vuil.

StapΒ 4: Speciale zeepbehandeling

Na het weekproces is al het normale vuil verwijderd. Alleen hardnekkige vuilresten zoals roestaanslag, benzine- of olievlekken en schimmels hebben nog extra aandacht nodig. Deze laatste vervuiling verwijderen we met eenΒ speciaalΒ  vernevelingsprocesΒ waarbij we je cabriolet kap inborstelen met speciale zeepproducten.

StapΒ 5: Naspoelen

De cabriolet kap is nu volledig schoon, we dompelen het kort in een bad met een speciaal middel dat alle eerder gebruikte middelenΒ neutraliseert. We hangen je kap nu uit om te drogen.

StapΒ 6: Impregneren en drogen

Nadat je cabriolet kap goed is opgedroogd, gaat deze via een slim transportsysteem naar de coatingplaats. Hier impregneren we je kap met eenΒ speciale hydrofobe coating. Deze coating hebben we laten ontwikkelen omΒ waterwerende eigenschappenΒ te versterken, zonder dat dit het milieu aantast. Doel is om het vochtgehalte in het doek zoveel mogelijk te beperken en schimmelgroei zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Zo zorgt dezeΒ vuil- en waterafstotende coatingΒ voor optimale bescherming tegen onder andere: algen, groene aanslag, (regen)water, schimmels, weervlekken, UV-straling (kleurvaster), atmosferisch vuil, zout water en spinnenpoep. De coating beschermt het doek enΒ verlengt de levensduurΒ ervan. Uiteraard is je kap na impregneren ook weer 100% waterdicht.

StapΒ 7: Polijsten en een optionele check-up

Wanneer jouw cabriolet kap droog is, polijsten we met de hand de eventueel aanwezige plastic ramen. Onze Window Spray bevat bescherming voor deΒ weekmakers in de raamfolie. Ook verdwijnen na het polijsten de fijnste krasjes. Na het polijsten beoordelen we het reinigingresultaat. Als reparatie niet nodig of gewenst is, gaan we door naar stap 8. Indien een reparatie wel gewenst is, kan dit in onze eigen zeilmakerij.

Stap 8: Verpakken en retourneren

We pakken je cabriolet kap in en maken we deze gereed voor verzending. Na aankomst bij Bateau Bootservice krijg je een mail en kun jeΒ tijdens deΒ openingstijdenΒ je cabriolet kap weer ophalen.

Hoe lang gaat mijn impregneer laag mee?

Hierop is geen vast antwoord mogelijk, doordat er veel variabelen zijn die hier invloed op hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen. Hoe intensief wordt de kap gebruikt? Wat is de omgeving van de kap? Wordt er veel op zout water gevaren? Gemiddeld gaat de coating drie jaar optimaal mee. Daarna zal de bescherming stapsgewijs afnemen. Nog een leuk weetje over onze coating: er is een kleurfilter in de beschermlaag verwerkt. Hierdoor blijft het doek nog langer kleurvast.

Kan mijn cabriolet kap krimpen door het wassen?

Niks zo vervelend als een frisse schone cabriolet kap terug krijgt, die niet meer blijkt te passen. Een paar jaar geleden hebben we dit op tot de bodem uitgezocht.

Ik heb de vraag uitgezet bij eenΒ testlaboratorium. Deze partij richt zich speciaal op textiel, en kan alle mogelijke tests uitvoeren. Ik heb een exacte omschrijving van ons procedΓ© gegeven, inclusief een lijst met producten die wij gebruiken voor deΒ verschillende vervuilingen.

We hebben ons wasproces laten testen

Een hele range van textielsoorten is getest, en de uitkomst was steeds gelijk. De maatvoering was na de behandelingΒ in alle gevallenΒ exact hetzelfde. Het is dus inderdaad uitgesloten dat het wasproces de oorzaak van krimp bij bootkappen kan zijn.

Na een paar weken kwam het rapport

Een heleΒ range van textielsoortenΒ is getest, en de uitkomst was steeds gelijk. De maatvoering was na de behandeling in alle gevallen exact hetzelfde. Het is dus inderdaad uitgesloten dat het wasproces de oorzaak van krimp bij bootkappen kan zijn.

Maar wat is dan wΓ©l de oorzaak van het krimpen?

Hoe zit het dan met de constatering van de mensen die mij belden? Hun tent bleek namelijk wΓ©l te zijn gekrompen. Wat kan daarvan de oorzaak zijn? Ik heb het vraagstuk bij tenminsteΒ vijf zeilmakersΒ voorgelegd,Β doekleveranciersΒ geraadpleegd en tot slot zelf gekeken of de raamfolie hier mogelijk invloed op kan hebben.

De raamfolie bleek het juiste spoor

De PVC raamfolie die gebruikt wordt voor de vensters, kan soms voor een (lichte) krimp zorgen. Zolang de cabriolet kap strak gespannen op een schip staat is datΒ geen probleem. Maar wanneer de kap verwijderd is en de spanning verdwijnt kan de raamfolieΒ β€˜vrij bewegen’ en krijgt krimp de ruimte. Meestal kan met wat wringen en trekken de kap er weer op, maar in een enkel geval zijn er wat aanpassingen nodig.

Hoe krijg ik mijn cabriolet kap weer passend?

Wat kun je doen als je cabriolet kap niet meer lijkt te passen? Lukt dat echt niet meer, dan kan een zeilmakerΒ  zo nodig de tenaxen wat verplaatsen of andere correcties uitvoeren. Wil je zelf proberen om de cabriolet kap weer passend te krijgen, dan heb ik twee tips.

Tip 1:

Probeer de cabriolet kap zover mogelijk aan te trekken, en vast te zetten met deΒ riempjesΒ ofΒ spanbandjes. Het kan zijn dat er na een paarΒ zonnige dagenΒ wat rek heeft plaatsgevonden en dat de tenaxen weer passen.

Tip 2:

Doordrenk de cabriolet kap met water, en plaats hem nat op de boot. Natte stof is soms watΒ makkelijker in bewegingΒ te krijgen. Als de kap eenmaal vastzit, neemt de spanning af en past de buistent weer goed.

Het goede nieuws is dat er tegenwoordig Β steeds vaker gewerkt wordt met een speciaal behandelde raamfolie, die veel minder krimpt. We verwachten dan ook dat het probleem van deΒ krimpende raamfolieΒ op termijn tot het verleden zal behoren.

Antikrimpgarantie

Wij hebben inmiddels een antikrimpgarantieΒ in het leven geroepen. Wij garanderen u een frisse en schone cabriolet kap metΒ dezelfde maatvoeringenΒ als voor de wasbeurt!

Kan ik vooraf een prijsopgave krijgen?

Met onze handige prijslijst kun je precies zien wat het kost, wel zo fijn!

De cabriolet kap staat constant bloot aan diverse vervuilende elementen. Schimmel- en weervlekken kunnen het uiterlijk van de kap aantasten en de levensduur aanzienlijk verkorten. Regelmatig onderhoud, inclusief het reinigen en aanbrengen van een beschermende coating, kan de levensduur van de cabrioletkap aanzienlijk verlengen.

Onze aanpak: We dompelen de cabrioletkap gedurende tien tot vijftien uur onder in een speciaal ontwikkeld bad. Dit proces zorgt ervoor dat al het vuil van de kap loskomt. Ons bad is voorzien van een geavanceerd filtersysteem en verwarming, waardoor de verhouding tussen water en reinigingsmiddel constant optimaal blijft, wat resulteert in de beste resultaten. De temperatuur in het bad wordt zorgvuldig op maximaal 20 Β°C gehouden, en ons proces garandeert een 100% krimpvrij resultaat.

Eventuele schimmel-, roest- en olievlekken die na het inweken nog aanwezig zijn, krijgen een speciale nabehandeling in onze spuitcabine, waar we onder gereduceerde druk al het vuil van de kap verwijderen. Vervolgens hangen we de kap op om te drogen.

Wil je jouw cabriolet kap professioneel laten reinigen? ZONklaar is jouw betrouwbare partner op het gebied van reiniging en coating. Vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan!

Daarnaast willen we u laten weten dat we een officieel inzamelpunt zijn voor Zonklaar. U kunt uw cabriolet kapΒ  bij ons inleveren, en wij zorgen voor de rest. Samen kunnen we ervoor zorgen dat uw cabriolet kapΒ  in topconditie blijft, klaar om u te beschermen en te voorzien van schaduw op elk gewenst moment.

Kijkje achter de schermen bij ZonKlaar