Welke bilgepomp heb ik nodig

Tips voor het kiezen van de juiste bilgepomp voor je boot 

Een bilgepomp is een essentieel onderdeel van de waterafvoer van je boot, met name uit de bilgeruimte. Het kiezen van de juiste pomp is cruciaal om ervoor te zorgen dat je boot te allen tijde droog blijft. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten die je moet overwegen bij het selecteren van een bilgepomp, van de spanning tot de capaciteit en de verschillende types.


1. Spanning: 12 Volt of 24 Volt?

Voordat je een bilgepomp kiest, is het van groot belang om te weten of je boot is uitgerust met een 12 volt of 24 volt aansluiting. Dit beïnvloedt de compatibiliteit en efficiëntie van de pomp.


2. Types Bilgepompen: Manuel, Automatisch en Hand Lenspomp

  • Manuele Bilgepomp: Eenvoudig in gebruik, deze pompen moeten handmatig worden in- en uitgeschakeld. Ze zijn makkelijk aan te sluiten en relatief betaalbaar.

  • Automatische Bilgepomp: Ideaal voor bootbezitters die niet vaak aan boord zijn. Deze pompen schakelen automatisch in bij waterdetectie en uit wanneer het water is weggepompt. Je kunt kiezen tussen een ingebouwde vlotterschakelaar (automatics) of een losse vlotterschakelaar.

  • Hand Bilgepompen: Deze werken handmatig en vereisen geen stroom. Ze zijn eenvoudig in gebruik en handig in noodsituaties. Voorbeelden zijn de Drainmann en handlens pompen.


3. Bekende Merken van Bilgepompen

Enkele gerenommeerde merken op de markt zijn Johnsson, Rule, Allpa, Naova, Rade Whale en Seaflo. Het is raadzaam om vertrouwde merken te overwegen voor duurzaamheid en betrouwbare prestaties.


4. Capaciteit van de Bilgepomp

De capaciteit van de bilgepomp is afhankelijk van de grootte van je boot:

  • Kleine boten (3-6 meter): Kies voor een capaciteit tussen 1000 en 2000 liter per uur (GPH).

  • Boten (6-7 meter): Een pomp met een capaciteit tussen 1600 en 2800 liter per uur is voldoende.

  • Schepen (7-9 meter): Ga voor een bilgepomp met een capaciteit tussen 2600 en 4400 liter per uur.


5. Waterafvoer en Bediening via Schakelpaneel

Naast de bilgepomp is een goede waterafvoer essentieel. Dit wordt meestal gerealiseerd met een bilgeslang en een huiddoorvoer naar buiten. Voor gemakkelijke bediening kun je overwegen om een schakelpaneel te installeren waarmee je de pomp vanuit het dashboard kunt bedienen.


Conclusie:

Het kiezen van de juiste bilgepomp is een cruciale stap om de veiligheid en prestaties van je boot te waarborgen. Overweeg zorgvuldig de spanning, het type pomp, de capaciteit en andere accessoires om een weloverwogen beslissing te nemen. Veilig varen!