Welke stootwil of fender is geschikt voor mijn boot?

Welke stootwil of fender is geschikt voor mijn boot? - Bateau Bootservice

Welke stootwil of fender is geschikt voor mijn boot?
Deze  vraag gaan wij beantwoorden voor je.

Bescherm je boot tegen krassen met stootwillen en fenders
Stootwillen, ook bekend als fenders of stootkussens, fungeren als een beschermend kussen tussen je boot en de wal of andere boten. Ze zijn essentieel om te voorkomen dat de zijkant van je boot krassen of beschadigingen oploopt. Of je nu een kleine boot hebt of een groot jacht, fenders zijn onmisbaar en bieden effectieve bescherming.

Fenders zijn verkrijgbaar in diverse maten, kleuren en types, maar ze dienen allemaal hetzelfde doel. Je boot beschermen!

Dropfenders
Met de gestroomlijnde onderkant van de bolle stootkussens krijgen deze fenders een esthetische aantrekkingskracht die ideaal is voor gebruik op je sloep, motorjacht of zeilboot. Deze stootkussens, bekend als "dropfenders," beschikken over één bevestigingsoog waar je een fenderlijn aan kunt vastmaken. Het oppompen van de dropfenders is moeiteloos te realiseren met behulp van een compressor of een fietspomp met de juiste adapter.

Starfenders
De naam "star fender" ontleent zich aan het meest verkochte type fender van Majoni. Dit model wordt gekenmerkt door twee bevestigingsogen waar je een fenderlijn aan kunt vastmaken, waardoor de fender zowel verticaal als horizontaal kan worden bevestigd. De Star fenders zijn eenvoudig op te blazen met een compressor of een fietspomp, mits voorzien van de juiste adapter.

Cilinderfenders
Stootkussens in cilindervorm zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en danken hun naam aan hun kenmerkende vorm, waarbij het klassieke model van Majoni het meest opvalt. Deze stootkussens zijn van essentieel belang aan boord om je boot veilig aan te meren aan de kade. Door de twee bevestigingsogen kun je ze zowel horizontaal als verticaal gebruiken. Met fenderlijnen en fenderhaken maak je de bevestiging helemaal compleet. Ze dienen ter bescherming, waardoor schade aan je boot wordt voorkomen

Angle hoekfenders
Deze fender is speciaal ontworpen met een hoekige vorm, waardoor hij bijzonder geschikt is voor sloepen en boten met een lagere boordgang. Dankzij het bevestigingsoog is deze eenvoudig te bevestigen met een fenderlijn, die al voorgesplitst is en dus direct klaar voor gebruik. Met fenderhaken aan boord is deze klus snel geklaard.

Dumpy fenders
De Dumpy Fenders hebben een ei-vormig uiterlijk met een brede en bolle onderkant, terwijl aan de bovenkant het oog subtiel is afgerond. Deze stootwillen zijn robuust en krachtig, waardoor voldoende ruimte wordt gecreëerd tussen de boot en de wal. De Dumpy fenders zijn verkrijgbaar in twee verschillende maten en diverse kleuren. Ze zijn gemakkelijk op te blazen met een compressor of een fietspomp, mits voorzien van de juiste adapter. Maak de Dumpy fender compleet met fenderlijnen en fenderhaken.

Voordeelset
Kies voor voordelige sets, bestaande uit 4 kant-en-klare fenders met fenderlijnen. Als je van plan bent om meerdere fenders of stootwillen aan te schaffen, biedt dit een aantrekkelijk voordeel. Met diverse modellen en kleuren is de keuze snel gemaakt.

Heavy duty fenders
De Heavy Duty cilinderfender van Majoni is een bijzonder robuuste cilindrische stootwil, vervaardigd van dikker UV-bestendig vinyl dan de traditionele stootkussens. Met twee bevestigingsogen kunnen deze fenders zowel horizontaal als verticaal worden gebruikt. Maak de heavy-duty fenders volledig compleet met fenderlijnenfenderhaken en fenderhoezen. Ze zijn eenvoudig op te blazen met een compressor of een fietspomp, mits voorzien van de juiste adapter.

Bolfenders
Een ander veelgebruikt type fender is het bolvormige model. Deze veelzijdige stootkussens kunnen tevens dienen als ankerboei wanneer ze geel of oranje van kleur zijn. Dit fendermodel is bijzonder stevig en ideaal voor grotere vaartuigen, zoals jachten of zeilboten. De bolfenders zijn opblaasbaar en verkrijgbaar in diverse maten. Ze zorgen voor extra afstand tussen je boot en andere objecten. Het opblazen van de bolfender kan eenvoudig worden uitgevoerd met een speciale fenderpomp of een fietspomp met het juiste opzetstuk.

Boegfenders
De boegfender, ook wel bekend als kopleguaan, ontleent zijn naam aan zijn karakteristieke vorm. Dit type fender is speciaal ontworpen om de kop van de boeg van kleine tot middelgrote boten te beschermen. Voor boten met een extra steile boeg is er een aangepaste variant beschikbaar. Vervaardigd van PVC en luchtgevuld, is deze fender stevig en bestand tegen schokken. Het opblazen van deze fender kan eenvoudig worden gedaan met behulp van een fenderadapter die je met een fietspomp kunt gebruiken.

Multifenders
Multifenders, zoals de naam al aangeeft, zijn zeer veelzijdig. Je kunt ze gebruiken als boegfender, paalfender, railingfender, en zelfs als zitkussen. Een fender die altijd van pas komt. Ze zijn eenvoudig vast te zetten met behulp van fenderlijnen

Ringfenders
Ringvormige fenders zijn eveneens uiterst veelzijdig inzetbaar. Ze dienen niet alleen ter bescherming van de zijkant van de boot, maar kunnen ook aan het kluisgat van het anker bevestigd worden. Op deze manier wordt de boeg beschermd tegen mogelijke stoten van het anker en krassen tijdens het ophalen ervan. Bovendien kunnen deze fenders worden gebruikt om de ankerlijn te markeren. Met bevestigingsogen aan drie zijden kan de ringfender stevig vastgezet worden. Gemaakt van pvc-materiaal behoudt deze fender zijn vorm uitstekend en vangt moeiteloos klappen op.

Trapfenders
Dit model combineert eveneens gemak en bescherming, maar dan in de vorm van een trap. Er zijn verschillende aantallen treden beschikbaar. Ze zijn verkrijgbaar met variërende aantallen treden, variërend van 1 stap tot aan 4 treden. Deze trapfenders vormen een ideale oplossing om aan boord te klimmen en tegelijkertijd als stootwil te fungeren. Vervaardigd uit pvc en uv-bestendig, behouden ze langdurig hun kwaliteit en kleur.

Steigerfenders
Om je boot optimaal te beschermen, overweeg het bevestigen van stootwillen niet alleen aan de boot zelf, maar ook aan de steiger. Dit heeft als voordeel dat alle contactpunten met fenders worden beschermd, wat de zekerheid biedt dat je boot geen schade oploopt. Daarnaast resulteert het in een efficiënter gebruik van de ruimte aan boord, waardoor de loop- en zitruimte vrij blijven. Een extra pluspunt is dat je niet zelf hoeft te onthouden de stootwillen uit te hangen bij het aanmeren.

Hoeveel en welke maat stootwillen je nodig hebt, is volledig afhankelijk van de grootte en kenmerken van de boot. Het is belangrijk om fenders te plaatsen op plekken waar het schip mogelijk beschadigd kan raken.

De grootte van de stootwil is variabel en hangt af van de specifieke eigenschappen van de boot. Hoewel het altijd afhankelijk blijft van de individuele situatie, geeft onderstaande tabel een indicatie van de minimale benodigdheden:

Lengte van de boot Cilindrische stootwil diameter Bolvormige stootwil diameter
4 meter  12 mm 35 mm
5-6 meter 12 mm 35 mm
6-8 meter 15 mm 45 mm
8-9 meter 20/21 mm 45 mm
10-12 meter 20/21 mm 55 mm
12-15 meter 21/24 mm 65 mm
15-18 meter 30 mm  65 mm