Flybridge kap reinigen

Een flybridge kap biedt bescherming tijdens het varen. Laat je flybridge kap reinigen en van een beschermende coating voorzien, en hij is weer als nieuw!

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik mijn flybridge kap bij ZONklaar?

Je kunt je flybridge kap tijdens onze openingstijden bij ons langsbrengen en wij zorgen ervoor dat de kap na een aantal weken weer fris en schoon opgehaald kan worden.

Is er nog een reparatie nodig dan kunnen wij dit herstellen in in onze eigen zeilmakerij

Kan ik vooraf een prijsopgave krijgen?

Met onze handige prijslijst kun je precies zien wat het kost, wel zo fijn!

Ik heb roest- en olie vlekken in mijn flybridge kap. Kunnen die worden verwijderd?

Over het algemeen kunnen we deze hardnekkige vervuiling prima verwijderen. Wanneer het object dermate veel roest- of olievlekken bevat, is het niet uitgesloten dat er in minimale mate nog sporen van te zien zijn doordat de stof zelf hierdoor al is aangetast.

Hoelang gaan de stiksels van mijn flybridge kap mee?

Met een lekkende kap en loslatende naden word je meestal onverwacht geconfronteerd. En dat is een onaangename verrassing. Zeker wanneer je kap nog jong is, en je hem toch regelmatig professioneel laat reinigen én impregneren. Waar komt die lekkage vandaan? In veel gevallen zijn opgeloste stiksels de boosdoener.

Zeilmakers gebruiken doorgaans menggaren: deze bestaat uit een polyester kern en een katoenen mantel. Wanneer er vocht in de buurt komt, zwelt het katoen op en drukt zo de kleine gaatjes in de stiksels dicht. Het katoen lost binnen ongeveer vijf jaar op. Met een toenemend risico op lekkende naden.

Alternatieven voor katoen

Zijn er dan geen duurzamere alternatieven voor het gebruik van menggaren? Helaas is dat niet het geval. Stikgaren dat alleen uit polyester bestaat is erg sterk, maar zal zonder het gebruik van katoen lekkages geven. Polyester naden moet je daarom regelmatig nabewerken met een nadenverdichter of afwerken met tape. Dan hebben we nog de nylondraad als mogelijk alternatief. Deze wordt maar heel weinig gebruikt, en dat is niet zonder reden: nylon is namelijk niet UV-bestendig en gaat maar een jaar mee.

Vijf redenen om je flybridge kap regelmatig te laten reinigen en impregneren

1. Verlenging van de levensduur. Vuil, algen en mossen kunnen zich ophopen op het oppervlak en zo leiden tot verkleuring en aantasting van het tentdoek. Door je flybridge regelmatig te laten reinigen wordt deze vervuiling verwijderd. Bij een impregneerbehandeling brengen we een beschermlaag op het doek, zodat nieuwe vervuiling minder kans krijgt.

2. Bescherming tegen water, vocht en UV-straling. Door je flybridge te laten impregneren, wordt deze beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals water, vocht en UV-straling. Dit helpt om het materiaal van je flybridge te versterken en de levensduur te verlengen.

3. Vermindering van verkleuring. Regelmatige reiniging van je flybridge kan helpen om verkleuring te voorkomen, zo blijft je boot er altijd netjes uitziet.

4. Makkelijker schoon te houden. Door de flybridge impregneren, wordt het vuil minder snel aangetrokken en is het doek makkelijker schoon te houden.

5. Verbetering van de hygiëne. Door de flybridge regelmatig te reinigen, wordt het leven aan boord hygiënischer. Dit is vooral belangrijk wanneer er vaak op de boot wordt geleefd (met voedsel of drinken).

Kan mijn flybridge kap krimpen door het wassen?

Niks zo vervelend als een frisse schone flybridge kap niet meer blijkt te passen. Een paar jaar geleden hebben we dit op tot de bodem uitgezocht.

Ik heb de vraag uitgezet bij een testlaboratorium. Deze partij richt zich speciaal op textiel, en kan alle mogelijke tests uitvoeren. Ik heb een exacte omschrijving van ons procedé gegeven, inclusief een lijst met producten die wij gebruiken voor de verschillende vervuilingen.

We hebben ons wasproces laten testen

Een hele range van textielsoorten is getest, en de uitkomst was steeds gelijk. De maatvoering was na de behandeling in alle gevallen exact hetzelfde. Het is dus inderdaad uitgesloten dat het wasproces de oorzaak van krimp bij bootkappen kan zijn.

Na een paar weken kwam het rapport

Een hele range van textielsoorten is getest, en de uitkomst was steeds gelijk. De maatvoering was na de behandeling in alle gevallen exact hetzelfde. Het is dus inderdaad uitgesloten dat het wasproces de oorzaak van krimp bij bootkappen kan zijn.

Maar wat is dan wél de oorzaak van het krimpen?

Hoe zit het dan met de constatering van de mensen die mij belden? Hun tent bleek namelijk wél te zijn gekrompen. Wat kan daarvan de oorzaak zijn? Ik heb het vraagstuk bij tenminste vijf zeilmakers voorgelegd, doekleveranciers geraadpleegd en tot slot zelf gekeken of de raamfolie hier mogelijk invloed op kan hebben.

De raamfolie bleek het juiste spoor

De PVC raamfolie die gebruikt wordt voor de vensters, kan soms voor een (lichte) krimp zorgen. Zolang de flybridge kap strak gespannen op een schip staat is dat geen probleem. Maar wanneer de kap verwijderd is en de spanning verdwijnt kan de raamfolie ‘vrij bewegen’ en krijgt krimp de ruimte. Meestal kan met wat wringen en trekken de kap er weer op, maar in een enkel geval zijn er wat aanpassingen nodig.

Hoe krijg ik mijn flybridge kap weer passend?

Wat kun je doen als je flybridge kap niet meer lijkt te passen? Lukt dat echt niet meer, dan kan een zeilmaker  zo nodig de tenaxen wat verplaatsen of andere correcties uitvoeren. Wil je zelf proberen om de flybridge kap weer passend te krijgen, dan heb ik twee tips.

Tip 1:

Probeer de flybrige kap zover mogelijk aan te trekken, en vast te zetten met de riempjes of spanbandjes. Het kan zijn dat er na een paar zonnige dagen wat rek heeft plaatsgevonden en dat de tenaxen weer passen.

Tip 2:

Doordrenk de flybridge kap met water, en plaats hem nat op de boot. Natte stof is soms wat makkelijker in beweging te krijgen. Als de kap eenmaal vastzit, neemt de spanning af en past de kap weer goed.

Het goede nieuws is dat er tegenwoordig  steeds vaker gewerkt wordt met een speciaal behandelde raamfolie, die veel minder krimpt. We verwachten dan ook dat het probleem van de krimpende raamfolie op termijn tot het verleden zal behoren.

Antikrimpgarantie

Wij hebben inmiddels een  antikrimpgarantie in het leven geroepen. Wij garanderen u een frisse en schone flybridge kap met dezelfde maatvoeringen als voor de wasbeurt!

Hoe weet ik dat mijn flybridge echt schoon wordt?

ZONklaar heeft inmiddels een schat aan ervaring in het reinigen van alle voorkomende doeksoorten. We staan in nauw contact met de diverse stofproducenten, met wie we kennis en ervaring delen. We durven daarom ook zwart op wit te stellen: niet goed is niet betalen. Wanneer wij constateren dat bepaalde vlekken niet te verwijderen zijn, zullen we eerst in overleg gaan met de klant. Vervolgens wordt overlegd wat te verwachten en kan er alsnog besloten worden om verder te gaan met de behandeling. Zo niet, dan wordt de behandeling gestaakt en zijn er geen kosten aan verbonden.

Ik heb veel ramen in mijn kap, worden die ook aangetast door het wassen?

Door het wasproces gebeurt er niks schadelijks met de ramen. Na de reiniging zullen aanwezige plastic ramen gepolijst worden met een speciaal middel. We zijn in staat om zelfs de kleinste krasjes te verwijderen, doordat er weekmakers in deze polijstpasta verwerkt zijn. Met het verpakken van de pas gewassen kap zorgen we er altijd voor dat de vensters goed worden opgerold, zodat er geen rare vouwen komen.

De vensters zijn aan vervanging toe, wanneer er bruine vlekken verschijnen. Dit is het gevolg van langdurige blootstelling aan UV-straling. Hierdoor lossen de weekmakers op, wordt het plastic hard en ontstaan er scheuren. Indien je dit wil laten repareren kan dat in onze eigen zeilmakerij.

Hoe ontstaan schimmel- en weervlekken en zijn ze te verwijderen?

Weer of spoch is een blijvende materiaalaantasting van textiel. Weervlekken in kleding of lappen stof zoals scheepszeil worden veroorzaakt doordat deze langere tijd vochtig geweest zijn. Weer is zichtbaar als donkere vlekken (stipjes) die niet uitwasbaar zijn. Dit wordt ook wel spoch genoemd. De aantasting van bijvoorbeeld bootkappen wordt veroorzaakt door schimmels die goed gedijen in een vochtige omgeving en leven van organische deeltjes. Verspochten textiel kan niet-geïnfecteerd textiel besmetten. Indien onbehandeld gebleven leidt het tot blijvende beschadiging en gaten in het materiaal. Wanneer het object is aangetast door schimmel- of weervlekken kunnen wij dit prima verwijderen. Wanneer het object vervolgens opnieuw gecoat wordt, kan de schimmel minder snel hechten aan de oppervlakte. Het is echter geen garantie dat schimmel niet terugkomt.

Indien je zelf wilt proberen om snel terugkomende weervlekken te verwijderen, zou je het volgende kunnen doen. Vul een plantenspuit met negen delen water en een deel chloor. Je kunt dit vervolgens over de weerplekken heen vernevelen en het gedurende vijftien minuten laten intrekken. Denk hierbij aan de vloer en banken. Houd ruim water bij de hand om eventuele andere zaken meteen schoon te maken. Na de inweektijd dien je het met ruim water af te spoelen. Gebruik liever geen harde borstel of andere zeep en schoonmaakmiddelen. Hierdoor heb je namelijk de kans om de aangebrachte of reeds aanwezige coating te beschadigen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

Een flybridge kap biedt bescherming tijdens het varen. Laat je flybridge kap reinigen en van een beschermende coating voorzien, en hij is weer als nieuw!

Flybridge kap onderhoud

Een flybridge kap biedt uitstekende bescherming tijdens het varen en verbetert je vaarervaring aanzienlijk. Met deze kap kun je zorgeloos genieten van de omgeving zonder last te hebben van wind en regen. Net als elke andere kap heeft ook de flybridge kap regelmatig onderhoud nodig. Deze boottent staat immers voortdurend bloot aan diverse vormen van vervuiling. Zout, vocht, schimmels en algen kunnen zich ophopen en de kap beschadigen als er niet tijdig wordt ingegrepen.

Professioneel onderhoud door ZONklaar

ZONklaar beschikt over een professionele wasserij, waardoor je je flybridge kap met een gerust hart aan ons kunt toevertrouwen voor grondige reiniging en wassen. Onze moderne apparatuur en speciale reinigingsmiddelen stellen ons in staat zelfs de meest delicate doeken effectief te reinigen. Bovendien kunnen we de flybridge kap voorzien van een beschermende coating, waardoor deze weer in optimale staat verkeert.

Flybrige met een achtertent? Geen probleem!

Heeft jouw flybridge kap ook een bijbehorende achtertent? Dat is geen probleem voor ZONklaar. Wij zorgen niet alleen voor de professionele opfrisbeurt van de bootkap, maar behandelen ook de achtertent met dezelfde zorg. Hiermee is jouw boot volledig gereed voor een nieuw en zorgeloos vaarseizoen

Daarnaast willen we u laten weten dat we een officieel inzamelpunt zijn voor Zonklaar. U kunt uw flybridge bij ons inleveren, en wij zorgen voor de rest. Samen kunnen we ervoor zorgen dat uw flybridge in topconditie blijft, klaar om u te beschermen en te voorzien van schaduw op elk gewenst moment.

Kijkje achter de schermen bij ZonKlaar