Buiskap reinigen

Professionele reiniging van de buiskap verhoogt niet alleen de levensduur, maar verfraait ook het uiterlijk van de kap.

Wat wil je laten reinigen?

 • Sprayhood reinigen

  De sprayhood is het visitekaartje van je boot. Om de levensduur te verlengen en het uiterlijk te verfraaien, is het belangrijk om de bootkap periodiek te reinigen en te voorzien van een nieuwe beschermende coating

 • Wintertent reinigen

  Een schone en geïmpregneerde wintertent beschermt je boot tegen vuil, stof en weersinvloeden. Met onze coating is je wintertent gegarandeerd waterdicht!

 • Flybridge kap reinigen

  Een flybridge kap biedt bescherming tijdens het varen. Laat je flybridge kap reinigen en van een beschermende coating voorzien, en hij is weer als nieuw!

 • Cabriolet kap reinigen

  Laat je cabriolet kap professioneel reinigen voor een stralend resultaat. Ook schimmel-, roest- en olievlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon!

 • Buiskap reinigen

  Professionele reiniging van de buiskap verhoogt niet alleen de levensduur, maar verfraait ook het uiterlijk van de kap.

 • Biminitop reinigen

  Het zonnedoek van je biminitop wordt blootgesteld aan  vervuiling en UV-straling. Bescherm je biminitop en laat deze door ons reinigen en impregneren.

 • Bootkap reinigen

  Is jouw boot al klaar voor een nieuw vaarseizoen? Laat ‘m professioneel reinigen & impregneren. Wij brengen je bootkap voor jou in topconditie!

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik dat mijn buiskap echt schoon wordt?

ZONklaar heeft inmiddels een schat aan ervaring in het reinigen van alle voorkomende doeksoorten. We staan in nauw contact met de diverse stofproducenten, met wie we kennis en ervaring delen. We durven daarom ook zwart op wit te stellen: niet goed, is niet betalen! Wanneer wij constateren dat bepaalde vlekken niet te verwijderen zijn, zullen we eerst in overleg gaan met de klant. Vervolgens wordt overlegd wat te verwachten en kan er alsnog besloten worden om verder te gaan met de behandeling. Zo niet, dan wordt de behandeling gestaakt en zijn er geen kosten aan verbonden.

Hoe krijg ik mijn buiskap bij ZONklaar?

Je kunt je buiskap tijdens onze openingstijden bij ons langsbrengen en wij zorgen ervoor dat de kap na een aantal weken weer fris en schoon opgehaald kan worden.

Is er nog een reparatie nodig dan kunnen wij dit herstellen in onze eigen zeilmakerij.

Kan ik vooraf een prijsopgave krijgen?

Met onze handige prijslijst kun je precies zien wat het kost, wel zo fijn!

Ik heb veel ramen in mijn kap. Worden deze aangetast door het wassen?

Door het wasproces gebeurt er niks schadelijks met de ramen. Na de reiniging zullen aanwezige plastic ramen gepolijst worden met een speciaal middel. We zijn in staat om zelfs de kleinste krasjes te verwijderen, doordat er weekmakers in deze polijstpasta verwerkt zijn. Met het verpakken van de pas gewassen kap zorgen we er altijd voor dat de vensters goed worden opgerold, zodat er geen rare vouwen komen.

De vensters zijn aan vervanging toe, wanneer er bruine vlekken verschijnen. Dit is het gevolg van langdurige blootstelling aan UV-straling. Hierdoor lossen de weekmakers op, wordt het plastic hard en ontstaan er scheuren. Indien je dit wil laten repareren kan dat in onze eigen zeilmakerij.

Hoelang gaat mijn nieuwe impregneer laag mee?

Hierop is geen vast antwoord mogelijk, doordat er veel variabelen zijn die hier invloed op hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen. Hoe intensief wordt de kap gebruikt? Wat is de omgeving van de kap? Wordt er veel op zout water gevaren? Gemiddeld gaat de coating drie jaar optimaal mee. Daarna zal de bescherming stapsgewijs afnemen. Nog een leuk weetje over onze coating: er is een kleurfilter in de beschermlaag verwerkt. Hierdoor blijft het doek nog langer kleurvast.

Hoe ontstaan schimmel- en weervlekken en zijn ze te verwijderen?

Weer of spoch is een blijvende materiaalaantasting van textiel. Weervlekken in kleding of lappen stof zoals scheepszeil worden veroorzaakt doordat deze langere tijd vochtig geweest zijn. Weer is zichtbaar als donkere vlekken (stipjes) die niet uitwasbaar zijn. Dit wordt ook wel spoch genoemd. De aantasting van bijvoorbeeld bootkappen wordt veroorzaakt door schimmels die goed gedijen in een vochtige omgeving en leven van organische deeltjes. Verspochten textiel kan niet-geïnfecteerd textiel besmetten. Indien onbehandeld gebleven leidt het tot blijvende beschadiging en gaten in het materiaal. Wanneer het object is aangetast door schimmel- of weervlekken kunnen wij dit prima verwijderen. Wanneer het object vervolgens opnieuw gecoat wordt, kan de schimmel minder snel hechten aan de oppervlakte. Het is echter geen garantie dat schimmel niet terugkomt.

Indien je zelf wilt proberen om snel terugkomende weervlekken te verwijderen, zou je het volgende kunnen doen. Vul een plantenspuit met negen delen water en een deel chloor. Je kunt dit vervolgens over de weerplekken heen vernevelen en het gedurende vijftien minuten laten intrekken. Denk hierbij aan de vloer en banken. Houd ruim water bij de hand om eventuele andere zaken meteen schoon te maken. Na de inweektijd dien je het met ruim water af te spoelen. Gebruik liever geen harde borstel of andere zeep en schoonmaakmiddelen. Hierdoor heb je namelijk de kans om de aangebrachte of reeds aanwezige coating te beschadigen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

Hoe reinigen en impregneren we jouw buiskap?

Stap 1: Voorreiniging 

We spoelen je buiskap in onze wasstraat af onder gereduceerde druk, hiermee verwijderen we al het oppervlaktevuil.

Stap 2: Weken 

We leggen je buiskap vervolgens 10 tot 15 uur in een weekbad met een speciaal door ZONklaar ontwikkeld reinigingsmiddel. De temperatuur in het bad is maximaal 20°C waardoor het weekproces 100 % krimpvrij is.

Stap 3: Afspoelen

Vervolgens spuiten we je buiskap opnieuw onder gereduceerde druk af. Met deze actie verwijderen we al het losgeweekte vuil.

Stap 4: Speciale zeepbehandeling

Na het weekproces is al het normale vuil verwijderd. Alleen hardnekkige vuilresten zoals roestaanslag, benzine- of olievlekken en schimmels hebben nog extra aandacht nodig. Deze laatste vervuiling verwijderen we met een speciaal  vernevelingsproces waarbij we je buiskap inborstelen met speciale zeepproducten.

Stap 5: Naspoelen

De buiskap is nu volledig schoon, we dompelen het kort in een bad met een speciaal middel dat alle eerder gebruikte middelen neutraliseert. We hangen je buiskap nu uit om te drogen.

Stap 6: Impregneren en drogen

Nadat je buiskap goed is opgedroogd, gaat deze via een slim transportsysteem naar de coatingplaats. Hier impregneren we je buiskap met een speciale hydrofobe coating. Deze coating hebben we laten ontwikkelen om waterwerende eigenschappen te versterken, zonder dat dit het milieu aantast. Doel is om het vochtgehalte in het doek zoveel mogelijk te beperken en schimmelgroei zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Zo zorgt deze vuil- en waterafstotende coating voor optimale bescherming tegen onder andere: algen, groene aanslag, (regen)water, schimmels, weervlekken, UV-straling (kleurvaster), atmosferisch vuil, zout water en spinnenpoep. De coating beschermt het doek en verlengt de levensduur ervan. Uiteraard is je buiskap na impregneren ook weer 100% waterdicht.

Stap 7: Polijsten en een optionele check-up

Wanneer jouw buiskap droog is, polijsten we met de hand de eventueel aanwezige plastic ramen. Onze Window Spray bevat bescherming voor de weekmakers in de raamfolie. Ook verdwijnen na het polijsten de fijnste krasjes. Na het polijsten beoordelen we het reinigingsresultaat. Als reparatie niet nodig of gewenst is, gaan we door naar stap 8. Indien een reparatie wel gewenst is, kan dit in onze eigen zeilmakerij.

Stap 8: Verpakken en retourneren

Je buiskap word ingepakt en maken deze gereed voor verzending. Na aankomst bij Bateau Bootservice krijg je een mail en kun je tijdens de openingstijden, je buiskap weer ophalen.

Kan mijn buiskap krimpen door het wassen?

Niks zo vervelend als een frisse schone buiskap niet meer blijkt te passen. Een paar jaar geleden hebben we dit op tot de bodem uitgezocht.

Ik heb de vraag uitgezet bij een testlaboratorium. Deze partij richt zich speciaal op textiel, en kan alle mogelijke tests uitvoeren. Ik heb een exacte omschrijving van ons procedé gegeven, inclusief een lijst met producten die wij gebruiken voor de verschillende vervuilingen.

We hebben ons wasproces laten testen

Een hele range van textielsoorten is getest, en de uitkomst was steeds gelijk. De maatvoering was na de behandeling in alle gevallen exact hetzelfde. Het is dus inderdaad uitgesloten dat het wasproces de oorzaak van krimp bij bootkappen kan zijn.

Na een paar weken kwam het rapport

Een hele range van textielsoorten is getest, en de uitkomst was steeds gelijk. De maatvoering was na de behandeling in alle gevallen exact hetzelfde. Het is dus inderdaad uitgesloten dat het wasproces de oorzaak van krimp bij bootkappen kan zijn.

Maar wat is dan wél de oorzaak van het krimpen?

Hoe zit het dan met de constatering van de mensen die mij belden? Hun tent bleek namelijk wél te zijn gekrompen. Wat kan daarvan de oorzaak zijn? Ik heb het vraagstuk bij tenminste vijf zeilmakers voorgelegd, doekleveranciers geraadpleegd en tot slot zelf gekeken of de raamfolie hier mogelijk invloed op kan hebben.

De raamfolie bleek het juiste spoor

De pvc raamfolie die gebruikt wordt voor de vensters, kan soms voor een (lichte) krimp zorgen. Zolang de buiskap strak gespannen op een schip staat is dat geen probleem. Maar wanneer de kap verwijderd is en de spanning verdwijnt kan de raamfolie ‘vrij bewegen’ en krijgt krimp de ruimte. Meestal kan met wat wringen en trekken de kap er weer op, maar in een enkel geval zijn er wat aanpassingen nodig.

Hoe krijg ik mijn buiskap weer passend?

Wat kun je doen als je buiskap niet meer lijkt te passen? Lukt dat echt niet meer, dan kan een zeilmaker zo nodig de tenaxen wat verplaatsen of andere correcties uitvoeren. Wil je zelf proberen om de buiskap weer passend te krijgen, dan heb ik twee tips.

Tip 1:

Probeer de buiskap zover mogelijk aan te trekken, en vast te zetten met de riempjes of spanbandjes. Het kan zijn dat er na een paar zonnige dagen wat rek heeft plaatsgevonden en dat de tenaxen weer passen.

Tip 2:

Doordrenk de buiskap met water, en plaats hem nat op de boot. Natte stof is soms wat makkelijker in beweging te krijgen. Als de tent eenmaal vastzit, neemt de spanning af en past de buistent weer goed.

Het goede nieuws is dat er tegenwoordig  steeds vaker gewerkt wordt met een speciaal behandelde raamfolie, die veel minder krimpt. We verwachten dan ook dat het probleem van de krimpende raamfolie op termijn tot het verleden zal behoren.

Antikrimpgarantie

Wij hebben inmiddels een antikrimpgarantie in het leven geroepen. Wij garanderen u een frisse en schone buiskap met dezelfde maatvoeringen als voor de wasbeurt!

Een buiskap verlengt de leefruimte op een boot of jacht, en het is van groot belang dat deze er schoon en goed onderhouden uitziet. ZONklaar staat klaar om je hierbij te assisteren. De buiskap wordt voortdurend blootgesteld aan diverse verontreinigende elementen. Schimmel- en weervlekken, algen, vogelpoep en andere ontsierende factoren kunnen de levensduur en het comfort aanzienlijk verkorten. Het professioneel reinigen van de buiskap verlengt niet alleen de levensduur, maar verbetert ook de esthetiek van de kap. We nemen ook grondig de achtertent en/of het achterkleed onder handen indien nodig.


In onze speciale spuitcabine reinigen we de buiskap onder gecontroleerde druk om oppervlaktevuil effectief te verwijderen. Vervolgens wordt de buiskap ondergedompeld in een bassin met een speciale reinigingsoplossing die we zelf hebben ontwikkeld. Hierdoor kunnen zelfs de meest hardnekkige vlekken effectief losweken van de kap. Het bassin is uitgerust met een geavanceerd filtersysteem en verwarming, zodat de verhouding tussen water en reinigingsmiddel continu optimaal blijft. De temperatuur in het bassin wordt op maximaal 25 °C gehouden, en ons reinigingsproces garandeert een 100% krimpvrij resultaat. Na het weken wordt de buiskap grondig afgespoeld, en eventuele overgebleven vlekken krijgen extra aandacht. Vervolgens wordt de buiskap zorgvuldig gedroogd.


Wil je jouw buiskap voordelig en professioneel laten reinigen? ZONklaar is jouw betrouwbare partner voor reiniging en coating.
Daarnaast willen we u laten weten dat we een officieel inzamelpunt zijn voor Zonklaar. U kunt uw buiskap bij ons inleveren, en wij zorgen voor de rest. Samen kunnen we ervoor zorgen dat uw buiskap in topconditie blijft, klaar om u te beschermen en te voorzien van schaduw op elk gewenst moment

Diverse kappen

Heb je een buiskap met een flybridge kap, cabrioletkap of sprayhood? ZONklaar voorziet zowel de buiskap als het achterkleed en/of de achtertent van een professionele opfrisbeurt. Zo is de boot weer klaar voor een nieuw vaarseizoen. Voor elk type buiskap, afdekkleed of sprayhood, beschikt ZONklaar over de juiste kennis en professionele reinigingsmiddelen.

Coating & Ramen

Het doek van een buistent is tijdens de productie voorzien van een beschermende coating. Het meeste van die coating verdwijnt op den duur door de invloed van het weer, maar ook door het gebruik. Om de buiskap weer goed te beschermen én waterdicht te maken zorgt ZONklaar voor een nieuwe beschermlaag. Dit doen we door een nieuwe impregneerlaag aan te brengen op de stof. Daarmee is je kap weer goed beschermd tegen schimmels, zout water, algen en meer. Ook de ramen in de kap hebben te maken met invloeden van buitenaf, waardoor ze poreus worden. Wij maken uw ramen weer kraakhelder door ze te polijsten en te bewerken met specialistische plasticreiniger, die zelfs de kleinste krasjes verwijdert. De verkleuring die ontstaat door Uv-straling is helaas niet te verhelpen door reiniging. Onze raamspray wordt aanbevolen door Achilles, marktleider in raamfolie.

Check-up & reparaties

Jouw bootkap of -tent is hoogstwaarschijnlijk met een katoenen draad aan elkaar gestikt. Het voordeel hiervan is dat de draad opzwelt wanneer deze nat wordt; dit voorkomt dat de buiskap gaat lekken. Het nadeel van katoen is dat het minder sterk is en daardoor na 5 jaar aan vervanging toe is. Vaak komt dit na een wasbeurt aan het licht. In onze eigen zeilmakerij kunnen stikwerk of andere reparaties en aanpassingen worden verzorgd. Zo kan je buiskap weer schoon en gerepareerd op je boot worden geplaatst.

Kijkje achter de schermen bij ZonKlaar