Wintertent reinigen

Een schone en geïmpregneerde wintertent beschermt je boot tegen vuil, stof en weersinvloeden. Met onze coating is je wintertent gegarandeerd waterdicht!

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik mijn wintertent bij ZONklaar?

Je kunt je wintertent tijdens onze openingstijden bij ons langsbrengen en wij zorgen ervoor dat de wintertent na een aantal weken weer fris en schoon opgehaald kan worden.

Is er nog een reparatie nodig dan kunnen wij dit herstellen in in onze eigen zeilmakerij

Kan ik vooraf een prijsopgave krijgen?

Met onze handige prijslijst kun je precies zien wat het kost, wel zo fijn!

Ik heb roest- en olie vlekken in mijn wintertent. Kunnen die worden verwijderd?

Over het algemeen kunnen we deze hardnekkige vervuiling prima verwijderen. Wanneer het object dermate veel roest- of olievlekken bevat, is het niet uitgesloten dat er in minimale mate nog sporen van te zien zijn doordat de stof zelf hierdoor al is aangetast.

Hoelang gaan de stiksels van mijn wintertent mee?

Met een lekkende tent en loslatende naden word je meestal onverwacht geconfronteerd. En dat is een onaangename verrassing. Zeker wanneer je tent nog jong is, en je hem toch regelmatig professioneel laat reinigen én impregneren. Waar komt die lekkage vandaan? In veel gevallen zijn opgeloste stiksels de boosdoener.

Zeilmakers gebruiken doorgaans menggaren: deze bestaat uit een polyester kern en een katoenen mantel. Wanneer er vocht in de buurt komt, zwelt het katoen op en drukt zo de kleine gaatjes in de stiksels dicht. Het katoen lost binnen ongeveer vijf jaar op. Met een toenemend risico op lekkende naden.

Alternatieven voor katoen

Zijn er dan geen duurzamere alternatieven voor het gebruik van menggaren? Helaas is dat niet het geval. Stikgaren dat alleen uit polyester bestaat is erg sterk, maar zal zonder het gebruik van katoen lekkages geven. Polyester naden moet je daarom regelmatig nabewerken met een nadenverdichter of afwerken met tape. Dan hebben we nog de nylondraad als mogelijk alternatief. Deze wordt maar heel weinig gebruikt, en dat is niet zonder reden: nylon is namelijk niet UV-bestendig en gaat maar een jaar mee.

Hoe lang gaat mijn impregneer laag mee?

Hierop is geen vast antwoord mogelijk, doordat er veel variabelen zijn die hier invloed op hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen. Hoe intensief wordt de kap gebruikt? Wat is de omgeving van de kap? Wordt er veel op zout water gevaren? Gemiddeld gaat de coating drie jaar optimaal mee. Daarna zal de bescherming stapsgewijs afnemen. Nog een leuk weetje over onze coating: er is een kleurfilter in de beschermlaag verwerkt. Hierdoor blijft het doek nog langer kleurvast.

Winterklaar maken van je wintertent voor de boot
Wanneer het vaarseizoen zijn einde nadert, is het cruciaal om je boot winterklaar te maken. Een wintertent is van onschatbare waarde voor het beschermen van je boot tijdens de koude maanden tegen de ruige elementen, zoals harde wind, regen en zelfs sneeuw. Het zorgt ervoor dat je boot schoon en droog blijft, en vuil geen kans krijgt om schade aan te richten. Voordat je echter je boot onder het winterkleed plaatst, is het essentieel dat je wintertent grondig wordt gereinigd en vrijgemaakt van vuil. Het regelmatig schoonmaken van je wintertent verlengt aanzienlijk de levensduur van het doek en dus ook van je boot.

Preventief onderhoud is de sleutel
Om te beginnen, is het belangrijk om het oppervlaktevuil grondig te verwijderen. Vervolgens raden we aan om de tent te laten weken in een speciaal door ons ontwikkeld bassin. Na het weken, wordt de tent zorgvuldig geborsteld en afgespoeld. Daarna past ZONklaar een speciale coating toe voor optimale bescherming en volledige waterdichtheid. Deze coating biedt uitstekende bescherming tegen diverse elementen, waaronder algen, aanslag, water, schimmel, weersinvloeden en UV-straling.

Daarnaast willen we u laten weten dat we een officieel inzamelpunt zijn voor Zonklaar. U kunt uw Flybridge bij ons inleveren, en wij zorgen voor de rest. Samen kunnen we ervoor zorgen dat uw Flybridge in topconditie blijft, klaar om u te beschermen en te voorzien van schaduw op elk gewenst moment.

Kijkje achter de schermen bij ZonKlaar