Landvasten zijn onmisbaar voor het veilig afmeren van je boot, of het nu aan een steiger, boei of wal is. De keuze van de juiste landvast is van groot belang voor een veilige en stabiele ligplaats. In dit artikel delen we tips over het selecteren van geschikte lijnen.

Een landvast, ook bekend als tros, lijn of meertouw, is een touw waarmee een boot wordt vastgemaakt aan de kade. De bevestiging gebeurt meestal aan bolders of kikkers op de boot en bolders op de steiger.

Landvasten zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, materialen, constructies, diktes en lengtes. De keuze hangt onder andere af van het gewicht van de boot en de ligplaats.

3 strengs en 16 strengs Polypropyleen en 16 strengs polyester lijn zijn veelgebruikte materialen voor landvasten. Polypropyleen is goedkoper, blijft drijven, maar wordt na verloop van tijd wat harder met name de 3 sterngs en heb je meer kans op kraken onder spanning. Polyester landvasten bieden voordelen zoals hoge trekkracht, goede rekeigenschappen en soepelheid. Ze absorberen de krachten door golfslag en zijn slijtvast.

Er zijn geslagen en gevlochten landvasten. Geslagen landvasten bestaan uit gedraaide strengen zoals de 3 strengs , terwijl gevlochten landvasten zoals de 16 strengs polypropyleen en polyester een kernlijn hebben met daaromheen een gevlochten lijn. Gevlochten lijnen zijn minder gevoelig voor beschadigingen en rekken iets meer.

De dikte van een landvast hangt af van de ligplaatsomstandigheden en het gewicht en de lengte van de boot. Een tabel geeft algemene richtlijnen voor de lijndikte.

De lengte van een landvast moet krachten door golfslag kunnen opvangen en rekening houden met veranderende waterstanden. Een gangbare lengte in de pleziervaart is tussen de 4 en 16 meter. Of je nu de voor- of achterzijde van je schip naar de steiger brengt, de lengte is van cruciaal belang. Als je de landvast gebruikt als een spring naar het midden van de boot, wordt geadviseerd om anderhalf keer de lengte van de boot te gebruiken. 

Kant-en-klare landvasten met gesplitst oog bieden gemak en behouden een hoge trekkracht. Ze verminderen de treksterkte minder dan zelfgemaakte knopen. Het gebruik van verschillende kleuren voor landvasten met verschillende lengtes maakt het eenvoudig om ze te onderscheiden.

Zoek je de perfecte landvasten? Ontdek onze uitgebreide collectie en vaar met vertrouwen.

Last van veel wind wind en ruw water gebruik dan landvastveren en rubbers tussen de landvasten zodat deze het op kunnen vangen en het touw veel sterker is 

Collecties naam invullen

  • Collectie

  • Collectie

  • Collectie

  • Collectie

Inzamelpunt Zonklaar

Lever het vandaag nog in

Contact formulier

Voorbeeld titel

Creëer een 'Shop the Look'-sectie om te helpen bij het upsellen of klanten te assisteren bij de aankoop van aanvullende producten

Klanten Aan het Woord

Mooie prijzen en lekker groot assortiment

Marijn Grevers

Een eerste contact via mail was al veel belovend. Het bezoek afgelopen zaterdag om de kwaliteit van de biminitop te beoordelen was meer dan bevredigend en de ontvangst super hartelijk. Met een goed gevoel de order geplaatst voor 2 biminitops. Ik heb er alle vertrouwen in dat de afhandeling tot en met de levering ons vertrouwen niet zal beschamen.

Erik de Ruijter

Author information

Ontzettend goed geholpen, service die je helaas niet vaak meer tegen komt. Dank je wel Christine!

Guillaume Fransen